Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 87086
Godine : 40
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti Empty
PostajNaslov: Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti   Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti I_icon_minitime7/21/2012, 14:20

Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti 0,,15951803_401,00

U Mađarskoj Europa već dugo vidi manjkavosti funkcioniranja pravne države. Sada je i Rumunjskoj podijelila "packe" zbog kršenja demokratskih načela. Zašto se to događa upravo u državama bivšeg Istočnog bloka?

Ponovno se jedna članica Europske unije nalazi na meti kritika Europske komisije. Kao što je prije nekoliko mjeseci to bio slučaj s politikom mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbana, tako je sada neuobičajeno izravnim riječima predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kritizirao vladu Victora Ponte u Rumunjskoj. "Načela pravne države i neovisnost pravosuđa su u Rumunjskoj ugroženi", rekao je Barosso na predstavljanju najnovijeg Izvještaja o napretku te zemlje. "Događaji u Rumunjskoj su ozbiljno poljuljali naše povjerenje u tu zemlju", zaključio je predsjednik Komisije. A sličnu je ocjenu dobila i Bugarska. U izvještaju o napretku te zemlje se također navodi da ranije zacrtani ciljevi poput formiranja modernog pravosuđa ili borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala ni izdaleka nisu ostvareni. I već se širom Europe govori o manjkavim ili defektnim demokracijama u rubnim zemljama EU-a.

Jedan od razloga za to Wolfgang Höpken, profesor za povijest jugoistočne Europe na sveučilištu u Leipzigu, vidi u pomanjkanju demokratskog iskustva u ranijim komunističkim zemljama. U njima ni prije dolaska različitih komunističkih i socijalističkih režima na vlast nije postojao funkcionirajući demokratski sustav, a tijekom vladavine komunista je nepovjerenje u državne institucije samo još poraslo. Uz to su se te zemlje, napominje Höpken, nakon pada socijalizma našle pred povijesno jedinstvenim izazovom: one su istovremeno morale reformirati kako svoje društveno uređenje, tako i gospodarski sustav. "To je za ta društva predstavljalo veliki izazov i veliko opterećenje. Ako je netko očekivao da će one odmah razviti besprijekorno funkcionirajuću demokraciju, to je bilo vrlo naivno", smatra Höpken.
Politički protivnici kao neprijatelji
U praksi to znači da političke elite koje su na vlasti pokušavaju zadržati svoju poziciju. One se pritom formalno kreću u okvirima Ustava, ali ne djeluju u njegovom duhu. Različitim se trikovima i lukavstvima pokušava potkopati sustav nezavisnog pravosuđa, ograničavaju se nadležnosti ustavnog suda ili se zaobilazi načelo međusobne kontrole različitih državnih instanci i institucija.
"U pozadini takvog djelovanja je temeljni stav da je moj politički protivnik u stvari moj neprijatelj protiv kojeg se treba boriti svim raspoloživim sredstavima", smatra Franz-Lothar Altmann, profesor za međunarodne odnose Sveučilišta u Bukureštu. "Ono što nedostaje je kultura političke rasprave, parlamentarna kultura ophođenja s političkim neistomišljenicima", objašnjava Altmann. Sličnu situaciju kakvu sada imamo u Mađarskoj i Rumunjskoj prije nekoliko smo godina imali i u Poljskoj kada su tamo zemljom upravljala braća Jaroslaw i Lech Kaczynski", napominje Altmann. Po njegovom mišljenju se tu radi o nasljeđu komunističke prošlosti: "Tada je postojalo samo jedno mišljenje koje je bilo dozvoljeno - mišljenje partije."
Dvostruki aršini?
To je jedan od razloga zbog kojih je Europska unija uvela monitoring Rumunjske i Bugarske. Budući da se kod primanja tih zemalja u članstvo EU-a prešutno prihvatila činjenica da one ne ispunjavaju u potpunosti stroge kriterije za ulazak u EU, one su stavljene pod prismotru stručnjaka koji nadgledaju napredak u izgradnji modernog pravosuđa te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ti promatrači u svojim redovnim izvještajima informiraju Europsku komisiju o stanju.

U zemljama koje su "na promatranju" se međutim često prigovara da je ta kritika jednostrana. Tako se jedna mađarska novina pita: "Zašto Buxelles kažnjava samo istočne Europljane?" U kritiziranim zemljama je opći dojam da se EU miješa u njihove unutarnje poslove u mjeri u kojoj to ne čini kada je riječ o zapadnim članicama. Kao primjeri se onda rado navode napadi na pravosuđe u Italiji za vrijeme Berlusconija, protjerivanje Roma iz Francuske u vrijeme Sarkozya ili utjecaj desnog populista Geerta Wildersa na vladu u Nizozemskoj.
I povjesničar Wolfgang Höpken upozorava da Zapad ne bi smio nastupati arogantno kao sveznalica, djelomice i zbog toga što "suviše često i u zapadnim demokracijama dolazi do neugodnih ispada". Ali uza sve sličnosti postoje i velike razlike. Jedna od najvažnijih je osjećaj koji se primjerice ima sada u Rumunjskoj - da se tu "u okviru borbe za vlast između premijera Ponte i predsjednika Basescua pokušavaju promijeniti demokratske strukture u zemlji." To, na primjer, u Nizozemskoj nije slučaj - bez obzira na svu opravdanu kritiku politike Geerta Wildersa.
Društva koja još uče

S obzirom na loše ocjene koje je Europska komisija dala i Rumunjskoj i Bugarskoj ponovmo se pokreće rasprava o tome jesu li te dvije zemlje prerano primljene u članstvo EU. Franz-Lothar Altmann dozvoljava da je to moguće: "Možda smo tada bili previše naivni i prebrzi. To se vidi i u tome što je motivacija za provođenje reformi nakon učlanjenja znatno pala."
Na umu treba međutim imati da se radi o mladim demokratskim društvima, napominje Altmann, te da proces njihove transformacije još uvijek nije okončan. "Europska komisija može monitoringom, javnom kritikom i prijetnjom sankcijama utjecati na pravac i intenzitet društvenih promjena", smatra i Wolfgang Höpken. To se, dodaje Höpken, vidi i u činjenici da su i Viktor Orban u Mađarskoj i Victor Ponta u Rumunjskoj neke odluke koje je Bruxelles posebno kritizirao povukli. A i u Bugarskoj ima ohrabrujućih pomaka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. To je ohrabrujući razvoj i potvrda svima koji smatraju da se tu radi o društvima koja su spremna učiti i koja se nalaze na putu da postanu moderno funkcionirajuće demokracije.

dw.de

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
 
Deficitarne demokracije - nasljeđe prošlosti
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Ostalo :: Arhiva :: Politika-
Forum(o)Bir: