Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Petak 13.

Go down 
5 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 1417
Godine : 59
Datum registracije : 03.02.2009

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime13.02.09 8:31

Za početak jedan ČLANAK o temi:

Mnoge su teorije o povijesti ovog crnog petka, koje ga povezuju ili s Velikim potopom, ili s Isusovim raspećem ili s Evom i njenom jabukom. No, prava istina nikada neće biti otkrivena. Petak 13. posljednjih je godina idealan dan i za slanje novih virusa.

Već godinama postoji teorija da kada petak pada na trinaesti dan u mjesecu, ne miriše na dobro. Po nekom pravilniku, ukoliko se uopće može reći da postoji pravilnik za ovakve stvari, ovaj dan bi trebao biti nesretan za sve osim onih koji su rođeni na upravo na petak 13. Razlog zbog kojeg petak 13. mora biti tako crn, pronalazi se u mnogim ključnim pričama iz povijesti čovječanstva. Jedni tvrde kako je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku.

Drugi pak smatraju kako je Veliki potop započeo na petak, treći kako je Isus razapet na petak prije koga je uslijedila poznata večera na kojoj je prisustvovalo, gle simbolike, 13 ljudi. I tako dalje i tako dalje. Pravi uzrok ovoga fenomena vjerojatno nikada neće biti poznat, ali ukoliko postoji neki razlog zbog kojeg se sjetimo toga dana onda je to zasigurno legendarni horor "Petak 13." iliti "Friday the 13th" u kojem strašni Jason ubija sve redom.

Nekada u starom vijeku petak je bio dan sličan današnjoj nedjelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima. Postoji i stručni termin ovoga iracionalnoga straha - triskedekafobija što se može opisati kao bolestan strah od broja trinaest, a što se svodi na izbjegavanje svega i svačega što ima bilo kakve veze sa spomenutim brojem. Paraskevdekatrifobija bi pak bila strah od petka trinaestog, jednako bolestan ukoliko ne i bolesniji od onog prethodnog.

Petak trinaesti je zadnjih godina i termin kojeg hackeri koriste kako bi s lanca pustili svoja čudovišta, nazvana virusima.

Zadnja promjena: Lux; 13.02.09 8:36; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 1417
Godine : 59
Datum registracije : 03.02.2009

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime13.02.09 8:34

Moram nadopuniti autora članka još jednom zanimljivom poveznicom. Mnogi vjeruju, da su masovna uhićenja Templara koja su bila organizirana u Francuskoj u petak 13. listopada 1307. korijen praznovjerja o nesreći koju donosi taj dan.

Meni se nikad ništa osobito loše ni dobro nije dogodilo na taj dan. Možda upravo zato što ne vjerujem u povezanost tog broja s nečim lošim.

Imate li vi možda drugačija iskustva?
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime13.02.09 9:47

Ja ću se nadovezati negdje sam pročitao kako i u kabbali broj 13 je nesretan broj, a zašto ne znam to nisam uspio saznati.
Ovo s templarima mi je poznata teorija već sam je čuo.
Meni br. 13 i datumi na taj dan nisu nikad donjeli nikakvu nesreću. Za mene 13 kao nesretni broj praznovjerje.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime13.02.09 20:55

Meni se na petak 13. uvijek dogodi nešta lijepo...pa tako i danas cerekalo:
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime18.02.09 19:30

To je sve najobičnije praznovjerje. Oni kojima se nešto drastično loše dogodi tog dana, često autosugestijom pridonesu tome. Kao što kolektivnom sviješću možemo utjecati na razvoj pozitivnih događaja, tako možemo i suprotno. Sve te paranoje oko petka 13. su mi paradoksalne i tragikomične.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime18.02.09 19:33

baš tak Gogo praznovjerje
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime19.03.09 11:39

sad..dali netko smatra taj datum pomalo crnim...
kako ga uopce prihvaca...
neznam..
ALI ZNAM JEDNO...

Adrijana-13.03.
to je bilo prosli petak...

Petak 13. 2mcamoi
hi..hi..hi..hi...
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime19.03.09 18:40

i ja mislim da je prazznovjrje.. mi smo najviše krivi za to što mislimo da je to strašno.. baš sam danas čitala iz psihologije da je naš um čudan i da smo u stanju da sami sebe natjeramo da se nečeg bojim ili sami sebi utjeramo neki strah koji je neopravdan...
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime19.03.09 21:24

Ove godine ima 3 petka 13-ta i neki ljudi oko mene se uspaničili oko toga ma da poludiš...ja u to ne vjerujem ni malo....Za kakve sam slučaje čula,da ne izlaze van na taj dan pa to je nevjerovatno.....
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime19.03.09 21:44

Petak 13,predobar uvijek dan... bravo
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 18:58

Dobar je ili loš Kate upravo prema onome kakvim ga napraviš, kao i svi drugi dani.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 19:43

E pa mogu vam reči da mi nikada nije bio crniji, ali nije zbog tog datuma i dana, bio bi takav crn i da je 14.2...
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 19:55

Zaboravi to onda što prije Kiki! :;): hug2

[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 19:57

Bi da mogu
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 19:59

Vrijeme sve baca u zaborav. Smile :;): frends

[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 20:34

Jao pa danas nije 13, ali svejedno je zaboravio Totalna sam zbunjola.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 20:42

Nisi zbunjola, samo si spontana i simpa. :;):

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime27.03.09 20:59

e sad jeli praznovjerje ili nije neznam ...samo cu vam navest prosle godine jedan petak 13...pravila sam rucak nesto pohovala i drzala vodu otvorenu da svaki cas ne otvaram posto kad pohujem perem stalno ruke...i u neko doba vidim nesto mi teske papuce a papuce mi na petu...kad pogle ono poplava ...iz zida mi cijev izletila i sve poplavilo a ja nisam ni primjetila dok mi voda nije presla papuce...kako je izletilo iz zida ne pitajte...e da vam ne pricam o kupljenju vode ...izmicanju sporeta itd...kad sam sve zavrsila sva sreca sin je bio uz mene pa mi je pomogao...nakon jedan sat kad mi je muz stiogao iz posla bili u sobi odmarali kad kcerka uleti i dreknu mama i nosi dezvicu vode ...ja se prepado sta joj bi kad kod nje u sobi pozar od punjaca za mobitel razvodna samo bacila iskru i u sekundi zahvatilo krevet cilim parket ...sva sreca muz donese iz haustora aparat i ugasi ...ma za nevjerovati pola kreveta izgorilo...parket dio o zidu da ui ne govorim ...nevjerovatno sve to nije trajalo ni pet min ali kako vatra guta ...uzas...hajd cisti spremaj do neka doba navece ...kad smo se svi smirili i malo legli da dodemo sebi ....kad nesto puce i mi u mraku ostadosmo samo najednom osigurac glavni izbio ...a nista nije bilo ukljuceno osim svjetla...nisam znala bil se smijala ili plakala ...trebalo mi je dva dana da dodem sebi e zato sad kad dolazi petak 13 ja strahujem affraid

Petak 13. Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime30.03.09 10:33

Laughing Sorry B,ali ovo je koma, tebi je sigurno to bilo strašno, ali ne mogu se prestati smijati. Zbilja nije za smijeh, ali toliko se stvari dogodilo da je zbilja zvući kao dobra komedjia zaboravio
Dobro da imate aparat blizu.Meni je muž pribavio jedan i kaže kako nije siguran da mi je jedan dosta, pošto sam totalno zaboravna Smile .Rekao ja da bi zaboravila gdje sam stavila taj jedan(a bi) , pa bi trebao staviti po jedan u svaku prostoriju.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime03.04.09 18:14

Ma to je samo splet takvih okolnosti, to bi ti se dogodilo i 17. u mjesecu Blizanko. Sve što ti se dogodilo, dogodilo se zbog tehničke neispravnosti stvari. Ponekad je bolje preventivno kontrolirati neke stvari, nego kasnije okrivljavati sudbinu i nesreću zbog nečega što se dogodilo iz posve jasnih razloga.

[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime17.05.10 21:32

Datum kao i svaki drugi Petak 13. 816407
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime14.08.10 16:04

Dječaka pogodio grom u 13 sati i 13 minuta!

Petak 13. 0610007.48

Petak 13. odsad će po zlu pamtiti i 13- godišnji Britanac i time se možda svrstati među one koji taj dan smatraju nesretnim. Naime, u petak ga je u 13 sati i 13 minuta udario grom.

Trinaestogodišnjak je strašno iskustvo s prirodnom nepogodom imao na aeromitingu u Lowestoftu, nakon čega je odmah prevezen u bolnicu. Srećom, prošao je samo s opeklinama ramena, piše Daily Mail.

Još dvije osobe pogodio je grom ali bez posljedica, a svima trima bilo je zajedničko to što su za velikog nevremena držali kišobran u ruci.

net.hr

[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime14.08.10 16:07

Petak 13. 12363 Petak 13. 12363 meni je bas bio petak 13. ustala na levu nogu, crna macka mi presla put,razbilo mi se ogledalo + Petak 13. 865807
[Vrh] Go down
Gost
Gost

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime14.08.10 16:09

dobro je da se klinac izvukao bez težih posledica.. :passion
[Vrh] Go down
Riječanka
Zlatni VIP član
Riječanka

Female
Scorpio Goat
Broj postova : 78494
Datum registracije : 17.07.2010

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime14.08.10 16:10

petak 13...ima nesto u tom danu...ima ima...
[Vrh] Go down
Sponsored content

Petak 13. Empty
PostajNaslov: Re: Petak 13.   Petak 13. I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Petak 13.
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Vjerujete li da petak 13. donosi nesreću
» Razorni asteroid Apofis stiže do Zemlje na petak trinaesti