|
| Ručni radovi | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Ručni radovi 10.02.09 17:28 | |
| Vezenje, štrikanje, heklanje (kukičanje), makrame, tkanje, šivanje, to su samo neki od ručnih radova kojima su još ne tako davno žene popunjavale "prazni hod" u domaćinstvu kako ne bi nikad sasvim besposlene sjedile i razmišljale kako im je život težak. Ovo zadnje je napisano pomalo u šali, no činjenica je da je žena nekad morala gotovo uvijek imati nešto korisno u rukama, pa je tako posljepodnevni odmor ili večernje sate bez televizije i kompa prije spavanja provodila šijući odjeću za djecu, krpajući čarape, izrađujući stolnjake, salvete, zavjese i ostalo što se obično davalo djevojkama u miraz, a one su dobar dio toga izrađivale same i sa svojom majkom u slobodno (?) vrijeme. Kasnije je moglo proći i čitanje. Još kasnije ručni radovi su postali zadovoljstvo i opuštajući posao za suvremene stresom opterećene žene, ponekad, puno rjeđe, i muškarce.
Okušala sam se još kao dijete u većini tih aktivnosti. Nisam nikad naučila krojiti, a šivanje mi je samo za najosnovniju nuždu. Vezenje križića mi nije išlo od ruke, no goblen je nekako prolazio kad je sve bilo nacrtano. Štrikanjem sam proizvela smiješne iskrivljene stvari i moram priznati da više ne znam ni lijeve ni desne očice ni ništa slično - naprosto to nisam nikad naučila. No zato je heklanje (kukičanje bilo moje područje) Od vunenih ukrasa, šalova, dekice za dijete, kape i haljinice za lutku, nije bilo ničega u što se ne bih upustila. Na kraju sam najviše voljela heklati tabletiće koji su izgledali kao od čipke. No kad sam morala odlučiti između kukičanja i čitanja i kasnije interneta, kukičanje je izgubilo bitku. Nadam se ipak da ću se jednoga dana tome vratiti - umirujuće je, za razliku od često stresnog interneta...
A čime ste se vi bavili? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 17:52 | |
| moja nona je voljela heklanje....puno... i dan danas je se sjetim kada pogledam u neke njezine goblene... a ja? ja nemam dara za to.. |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 18:05 | |
| Mislim da su više u pitanju fina motorika i interes nego dar. Žene su tu u prednosti, premda ima muškaraca koji su se izvrsno snašli na ovom području koje se uobičajeno smatra ženskim. : Korny, lijepo da se svoje none sjećaš po takvim stvarima, to znači da si je volio i pratio što radi. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 18:26 | |
| znam štrikati, ozbiljno ne zezam se |
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 19:47 | |
| Bravo! Kako si naučio? | |
| | | Gost Gost
| | | | Lux Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 19:55 | |
| Tako sam i ja naučila, a usput je naučio i moj mlađi brat, ali on nije dalje razvijao vještinu. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:19 | |
| Ja ništa od toga neznam raditi |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:21 | |
| Pa ima i drugih stvari - možda si izrađivala nakit od perlica, plela one šarene narukvice od konca ili nešto radila s papirom, drugo mi sad ne pada na pamet... | |
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:21 | |
| Pa frizure, i to spada ovamo moja sestra je neko vrijeme izvodila prave majstorije od kose | |
| | | Gost Gost
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:26 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:27 | |
| Bome je kreativno,nekada trebaš stvarno mašte i truda da ošišaš kako su oni zamislili :afro: |
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:33 | |
| Joj, da znaš kako je teško naći ženu koja će te ošišati kako si zamislila... Kad sam se preselila pretražila sam cijeli kvart i sve salone da nađem onu pravu. Za vrijeme potrage se nisam baš najbolje osjećala s onim što mi je bilo na glavi | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:36 | |
| Je to stoji,teško je naći pravu frizerku...naviknu se ljudi na jednu i to je to...u salonu puno žena želi samo mene,naviknu. |
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:46 | |
| Lijepo je biti tražen. Nije samo navika, ti imaš ono nešto što te žene vide u tebi i ne nalaze drugdje. Frizura je okvir lica i jako je važno da odražava našu predodžbu o sebi. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:48 | |
| Meni osobno je frizura bitnija od puno toga na osobi,ili je to profesionalna deformacija... : |
| Naslov: Re: Ručni radovi 10.02.09 22:58 | |
| Ne mora biti, iako je pod utjecajem toga najvjerojatnije. :hy: | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Ručni radovi 12.07.10 11:18 | |
| Danas tesko ko da ce vesti ..heklati ili plesti .....gobleni nisu u modi vise po zidovima ..heklamo isto tako a sto plesti kad se ima gotovo kupiti ...bas sve prolazi sto je lijepo ..prije kad uradim goblen ..uzivam da gledam i sjecam se koliko mi jev truda trebalo ..ili zivaca kad se zavezi akonca mi nestane ..pa uvuci ..pocni ..i taman pocnes ..ono druga boja ti treba ... nekad bi ga bacila ..a nekad uzivala u tome ..a sad mislim da ne bih mogla vesti ... meni jako drag goblen a volim sve motive prirode ..ali ne i standardne one cetiri godisnja doba ... ima li jos netko da voli goblene .... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | diya Totalno relaxiran
Broj postova : 2371 Godine : 45 Datum registracije : 22.11.2011
| Naslov: Re: Ručni radovi 25.11.11 21:26 | |
| i ja volim radit goblene, takodjer heklati, dosta saam vec toga isheklala, raznih stolnjaka a sad presla i na heklanje torbica, djeca su odusevljena | |
| | | mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Re: Ručni radovi 20.12.11 10:07 | |
| a pa da ručni rad je najbolji rad recimo rols rois nebi se pravio mašinski nego ručno | |
| | | KREATIVNI NERED Početnik
Broj postova : 4 Godine : 49 Datum registracije : 20.01.2012
| | | | Bombonica Početnik
Broj postova : 30 Godine : 52 Datum registracije : 17.10.2013
| Naslov: Re: Ručni radovi 17.10.13 18:42 | |
| imam mnogo rucnih radova, ali sam ih zapustila u posljednje vrijeme | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ručni radovi | |
| |
| | | | Ručni radovi | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 394 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 394 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|