Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Kako do novca za samozapošljavanje?

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 87086
Godine : 39
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Kako do novca za samozapošljavanje? Empty
PostajNaslov: Kako do novca za samozapošljavanje?   Kako do novca za samozapošljavanje? I_icon_minitime11/1/2011, 21:08

Kako do novca za samozapošljavanje? Images?q=tbn:ANd9GcSWCAjA-hofALB-93a1CAz45fIyaTkFU6hzllBU8YhC4BtBBfXZ

Nezaposlena osoba s fakultetom za samozapošljavanje od države može dobiti 36.011 kuna, sa završenom srednjom školom 29.000, kuna, a osobe bez zanimanja 18.862 kuna.
To je predviđeno Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, mjerama u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a).
Do toga novca mogu doći oni koji su najmanje 6 mjeseci u evidenciji Zavoda, bez obzira na radni staž i stupanj obrazovanja, a spremni su se otisnuti u poduzetničke vode i okušati u samostalnom biznisu. Mogu otvoriti trgovačko društvo, obrt ili registrirati slobodnu profesiju (npr.odvjetnički ured, javnobilježnički ured, turistički vodič, slobodni umjetnik, i dr.), piše Tanja Smolić na pametnakuna.hr.
Sredstva koja dobiju od Zavoda pokrivaju troškove registracije ili obveznih doprinosa, jer je određen na razini od oko 50 posto bruto plaće pojedine stručne spreme na godišnjoj razini.
Tako je osnovica za izračun potpore za osobe bez zanimanja i pomoćnih zanimanja najniža osnovica za obračun doprinosa za obavezna osiguranja 2.679 kuna uvećana za doprinose na bruto plaću, 3.144 kuna. Na godišnjoj razini trošak je 37.723 kuna, a potpora je 50 posto od toga (ili 1.571 kuna mjesečno), ukupno 18.862 kuna (1.571,8 x 12 = 18.861,60 kuna). Za one sa srednjoškolskim obrazovanjem potpora je određena na isti način, ali za 10 mjeseci (2.919,04 x 10 = 29.190,40 kuna). A za zanimanja po programima visokoškolskog obrazovanja potpora je određena na bazi 8 mjeseci (4.501,39 x 8 = 36.011,12).
Zahtjevi za dodjelu potpore se mogu predati u nadležnu područnu jedinicu Zavoda za zapošljavanje, prema mjestu prebivališta. Obrazac zahtjeva može se preuzeti ili ispisati s web stranice Zavoda. Uz obrazac zahtjeva za potpore potrebno priložiti i sljedeću dokumentaciju:
1. Kopiju zahtjeva za registraciju trgovačkog društva, obrta ili druge djelatnosti (ne treba registrirati djelatnost dok se iz Zavoda ne dobije zeleno svjetlo već samo dokaz o predanom zahtjevu).
2. Poslovni plan u kojem treba navesti:
Opis djelatnosti
Na što će se utrošiti poticajna sredstva
Koji su ostali izvori financiranja buduće djelatnosti
Kakvo je prethodno radno iskustvo osobe koja podnosi zahtjev
Ima li potrebne strojeve, opremu
Eventualne druge informacije relevantne za donošenje odluke
Ako i kada Zavod odobri zahtjev i da pozitivnu ocjenu, podnositelj zahtjeva treba u roku od 30 dana dostaviti dokaz o registraciji djelatnosti i potvrđene obrasce prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Nakon što sa Zavodom potpiše ugovor o samozapošljavanju, bit će mu jednokratno uplaćen poticaj.
Obaveza osobe koja je dobila mogućnost sufinanciranog zapošljavanja je da ostane u radnom odnosu najmanje 12 mjeseci i da redovito plaća doprinose. U slučaju da neredovito plaća ili neažurno dostavlja dokaze o ispunjavanju financijskih obveza ugovor o sufinanciranju samozapošljavanja se raskida i korisnik mora vratiti neiskorišteni dio novca, uvećan za zakonsku zateznu kamatu.
U slučaju nenamjenskog trošenja sredstva korisnik će morati vratiti sav novac, opet uvećan za zakonsku zateznu kamatu. Isto tako će proći ako zatvori trgovačko društvo, odnosno prestane obavljati djelatnost prije isteka ugovorenog razdoblja.
Potpore za samozapošljavanje ne mogu se dobiti za registraciju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, sezonskog obrta, ni za registraciju obrta ili trgovačkog društva za trgovinu i ugostiteljstvo.
S potporama ne mogu računati ni oni koji su već koristili poticajna sredstava za samozapošljavanje po prijašnjim programima u nadležnosti HZZ-a ili su podnijeli zahtjeve kod nekih drugih institucija (npr. Ministarstva gospodarstva), kao ni oni koji potporu traže za preuzimanje djelatnosti od prijašnjih vlasnika.

Izvor: pametnakuna.hr

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
 
Kako do novca za samozapošljavanje?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Najnovije aktualnosti :: Gospodarstvo-
Forum(o)Bir: