Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Sve o svecima - Sveci zaštitnici

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Sve o svecima - Sveci zaštitnici Empty
PostajNaslov: Sve o svecima - Sveci zaštitnici   Sve o svecima - Sveci zaštitnici I_icon_minitime12/23/2010, 16:42

Svetaca zaštitnika ima za svaki dan u godini, za sve prigode, za sva zanimanja, za sve bolesti... Ako još nema sveca zaštitnika za posao koji ste upravo pokrenuli, za vašu omiljenu net igricu ili neku vašu specifičnu boljku, bit će i toga. Jer, primjerice, samo za glavobolju ima 14 svetaca-zaštitnika:

U razdoblju između 1970. i 2009. godine u sakralnoj literaturi i umjetnosti uočeno je da su, među stotinama poznatih svetaca zaštitnika, četrnaestorica uvaženi zaštitnici od glavobolje. Šest je primjera na kojima se vidi povezanost njihove mučeničke smrti koja je u četiri slučaja povezana s odrubljivanjem glave nakon mučenja (Apolonija, Dionizije, Eustorgije, Pankracije) ili nakon napada razbojnika (Petar Veronski), a u jednom je slučaju svetac bio usmrćen kamenovanjem (Stjepan Prvomučenik). Troje je bolovalo od kronične teške glavobolje koju je uspješno nadvladavalo snagom vjere (Franjo Asiški, Katarina Sijenska i Marija Magdalena de´Pazzi). U četiri slučaja riječ je o karizmaticima koji su sugestijom liječili glavobolju ili su od nje izliječili poznate osobe, poput Crijake, Ubalda, Udalrika i Vinka Fererskog. Nije poznato zašto se sv. Anastaziju uvrštava u ovu skupinu svetih zaštitnika. Zaključak: Izloženi primjeri govore o tome kako interdisciplinarni pristup sakralnoj umjetnosti i tradiciji dovodi do brojnih drugih saznanja koja prelaze okvire religijskih poruka. U ovom slučaju pridonose povijesti medicine u najširem smislu...

Sveci liječnici i medicinske sestre i sveci zaštitnici medicinske profesije također su brojni:
Sveti Rafael Arhanđel je najstariji zaštitnik slijepih, sretnog susreta, medicinskih sestara, liječnika i putnika. Njegov spomendan je 29. rujna, a samo ime Rafael znači "Bog liječi".
Sveti Vid (+304/5 g.), čiji je blagdan 15. lipnja, zaštitnik je mladeži, čuva od predugog spavanja (prikazuje se s pijetlom koji na vrijeme budi), požara, oluja i nevremena, opsjednuća, padavice, histerije, zmijskog ujeda i bjesnila. Zaštitnik je ljekarnika, vinogradara, glumaca, gluhonijemih, slabovidnih. Prema srednjovjekovnom opisu specifičnog epileptičkog poremećaja, grčeva mišića nazvan je i tzv. "Ples svetog Vida" (chorea sancti Viti).
Sveti Rok (rođen 1295.g.) također je zaštitnik ljekarnika, a Sveti Urzicin zaštitnik liječnika.
Sveta Apolonija (+249.g.), čiji se blagdan slavi devetog veljače, prema opisu njenog mučenja, postala je zaštitnica zubara, bolesti zubiju i glavobolja. Prikazuje se sa zubarskim klještima. Ona je i simbol Hrvatske stomatološke komore, koja svojim članovima dodjeljuje nagradu za predan rad – Plaketu Sv. Apolonije s poveljom.

Sveta Dimfna je od 620. godine zaštitnica oboljelih od duhovnih, duševnih i mentalnih bolesti, a svetište koje joj je posvećeno, nalazi se u mjestu Gheel, u Belgiji.
Poradi skrbi za bolesne svetima i zaštitnicama medicinskih sestara su proglašene Sveta Basilissa (Basilla), Sveta Elizabeta Ugarska (1207-1231., kćer mađarskog kralja Andrewa II i supruga Ludwiga II) koja je zagovornica ubogih i gubavih, Sv. Franciska Rimska (1384-1440.g.) postala je zaštitnica žena i vozača automobila jer joj je prema legendi anđeo svijetlio dok se noću ulicama kretala pomažući bolesnicima i siromasima, Sveta Ruža Limska (pravim imenom Isabel, živjela je od 1586. do 30.08.1617., zaštitnica Latinske Amerike i Filipina), Sveta Katarina Sijenska zvana i "Doktor Crkve" , Katarina Đenovska, Sveti Giles (1263., sljedbenik Sv. Franje Asiškog) i Sveti Camillus de Lellis, pripadnik reda Kapučina, kanoniziran kao zaštitnik bolesnih 1746.g., a kasnije i zaštitnikom udruga medicinskih sestara. Njegov spomendan je 18. srpnja.
Svetog Alberta (1193. - 1280.) je 1941. godine papa Pio XII. proglasio zaštitnikom prirodnih znanosti, jer je bio skolastički učitelj koji se bavio filozofijom, teologijom, matematikom, astronomijom, astrologijom, fizikom, biologijom, zoologijom i botanikom, medicinom, etnologijom, geologijom, mineralogijom, ali i alkemijom i magijom. Zbog svojeg opsežnog znanja nosio je naslov "Veliki" i "doctor universalis" – sveopći učitelj. Njegov najslavniji i najpoznatiji učenik bio je Toma Akvinski. Sv. Alberta je 1931. godine svecem proglasio papa Pio XI.
Sveti Ivan od Boga (rođen je u Portugalu u mjestu Montemoro o Novo 8.3.1495. a umro je 8.3.1550. u Granadi ), osnivač je Reda Milosrdne braće. Kanoniziran je 1690. godine, a papa Lav XIII. postavio ga je za sveca zaštitnika bolnica, psihijatrijskih sestara i bolničkih radnika. Život je započeo kao pastir, vojnik, prodavač vjerskih knjiga. U dobi od 43 godine, doživio je viziju djeteta Isusa koji ga naziva "Ivan od Boga", nakon čega je prodao sve što je imao i glasno molio ulicama Granade, što je protumačeno kao "živčani slom" zbog kojeg je liječen na psihijatriji kraljevske bolnice. Tamo je otkrio kako se nehumano postupa s bolesnicima, te je odlučio njima posvetiti svoj život. Nakon otpusta počeo je brinuti o siromašnima i beskućnicima. Pomagali su mu lokalni svećenici i liječnici, a kad je biskup Tuva čuo da je svoj kaput dao prosjaku, načinio mu je posebnu tuniku i nazvao ga Ivan od Boga. Od trijema gdje je njegovao siromašne, nastala je jedna od prvih psihijatrijskih bolnica u tom dijelu svijeta. Od dragovoljaca koji su pomagali Ivanu u njegovu poslu u bolnici nastao je "Bolnički red Milosrdne braće Sv. Ivana od Boga (The Order od Charity), a kasnije i red sestara Sv. Ivana od Boga. Ova molitva svetog Ivana od Boga često se koristi u sumiranju njegova djelovanja: «Neka mi Isus Krist udijeli milost za širenjem bolnice u kojoj će odbačeni jadnici i oni koji pate od mentalnih bolesti pronaći utočište, te da budem u mogućnosti služiti im kako želim." Njegov simbol su križ i plod nara (pomegranat), koji simbolizira nesebično davanje.

Evo popisa svetaca, od onoga za truležna oboljenja do onoga za čireve ili pak giht, a ima i univerzalnih:

Sv. Ana-pomoćnica kod kućnih svađa, prepirki, razdora i nesloga
Sv. Ivan evanđelist-zaštitnik kod otrovanja i truležnih oboljenja
Sv. Ivan Krstitelj-zaštitnik kod napada mržnje i osvete

Sv.Franjo Asiški-zaštitnik kod glavobolje

Sv. Benedikt-zaštitnik svih upalnih bolesti s groznicom i temperaturom.

Sv. Rok-zaštitnik kod čireva i gnojnih rana
Sv. Bartol-zaštitnik kod kožnih i živčanih oboljenja.
Sv. Brigita – pomoćnica kod slučajeva bilo kakve nesreće
Sv. Andrija apostol-zaštitnik bolesnika s gihtom i reumom

Sv. Vinko Paulski-zaštitnik svih siromaha i bolesnika.
Sv. Barbara –pomoćnica za dobru smrt
Sv. Kamilo-zaštitnik bolesnih, njegovatelja i bolnica
Sv. Ivan od Boga-zaštitnik svih patnika, dugogodišnjih bolesnika i svih koji se brinu za siromašne
Sv. Lucija –zaštitnica kod zaraznih bolesti
Sv. Albert Lambaški-zaštitnik bolesnika i patnika
Sv. Antun-zaštitnik kod svih zaraznih bolesti i upala
Sv. Egidije –zaštitnik kod duševnih oboljenja
Sv. Barnaba-zaštitnik kod potištenosti i tuge
Sv. Blaž- pomoćnik kod bolesti vrata

Sv. Konrad iz Altottinga-zaštitnik kod lomova, trbušnih bolesti i pretegnuča
Sv. Erazmo-zaštitnik kod bolesti utrobe
Sv. Fidolino-kod bolesti ruku i nogu
Sv. Ignacije-kod svih strašivih savjeta i okorjele savjesti
Sv. Juda Tadej-kod svih očajničkih briga
Sv. Kuzma i Damjan-zaštitnik liječnika i apotekara
Sv.Odilon-kod bolesti jetre, bubrega i svih patnji zbog kamenca
Sv. Pelegrin-kod teško izlječivih rana na nogama
Sv. Timotej-kod svih bolesti želuca i utrobe
Sv. Urban-protiv pijanstva i loših strasti
Sv. Valentin-zaštitnik kod epilepsije

Sv. Vrenfride-kod svih upala zglobova i ostalih dijelova tijela
Sv. Volfgang-kod svih vrsta kljenuti, uzetosti i svih udara i kapi

Sv. Adelgunda-kod oteklina i bolesti raka
Sv. Agata-zaštitnica kod boli u prsima i na koži

Sv. Apolonija-zaštitnica kod zubobolje
Sv. Elizabeta-pomoćnica u ljubavi prema bližnjemu oko siromaha i bolesnika od gube

Sv. Hema-kod bolesti očiju
Sv. Lidvina-pomoć u apostolatu kod bolesnih
Sv. Otilija-zaštitnica za slijepe
Sv. Rita-pomoćnica u beznadnim slučajevima
Sv. Terezija-zaštitnica kod srčanih i krvožilnih bolesti
Sv. Leonard-protiv mucanja
izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoSve o svecima - Sveci zaštitnici Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
 
Sve o svecima - Sveci zaštitnici
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: