|
| Bosanske izreke | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Bosanske izreke 08.05.10 17:54 | |
| A jedva čekam da saznam šta čekam.[staničarska izvorna] Adet je stariji od šerijata. Ako ne zna da se odbrani, nije ni zaslužio da živi. Baška džin, baška šejtan. Bez alata nema zanata. Bolje i crn kolač nego prazna torba. Bolje je samovati neg’ s hrđavim drugovati. Bosnom se i Sunce na preskok kreće. Bože, smeti moje dušmane, a meni daj sabur. Čak i dlaka ima svoju sjenku. Čovjek je most preko koga sve mora da predje. Čuvaš guju u njedrima. Ćoravoj mački nikada ne možeš nadavat’. Da ti je jezik kraći, život bi ti bio duži Daj ti meni plačidruga, pjevati mogu sam. Dan i komad. Dok je para, biće prijatelja. Govor ti nema ni glave ni repa. Gradiš kule u oblacima. Haje za nju k’o za lanjski snijeg. I ćorava koka zrno nađe. I duvarovi imaju uši. I njemu dođe kaljava nedjelja. Ide vrijeme nosi breme. Ima glavu nema pameti. Insan se veže za riječ, hajvan za rogove. Jezik ti je brži od pameti. Kad je fuka i sirće je slatko. Kako došlo, tako ošlo. Kakva služba takva plata Klin se klinom izbija. Ko dobro čini, bolje dočeka. Ko pjeva, zlo ne misli. Ko pravo gudi, gudalom gap o glavi udaraju. Ko prosi ne dijeli. Ko radi ne boji se gladi. Ko se dima ne nadimi, taj se vatre ne nagrije. Ko se mača laća od mača će i poginuti. Ko se ne muči u mladosti, teško njemu u starosti. Ko te ne zna, skupo bi te platio. Ko ukrade jaje, ukrašće i vola. Ko umije njemu dvije. Ko zlo čini nek’ se njemu nada. Koga nema, bez njega se može. Konac djelo krasi. Koplje se u vreću ne može sakriti. Kuća nije tijesna kad čeljad nije bijesna. Lahko se mijenjaju oni koji nemaju šta da mijenjaju. Lakše je konju rep iščupati nego njemu nauditi. Milost je i caru draga. Mlad delija, star prosjak. Muško je za ženidbe sve dok okom može namigivat’. Na mom odžaku knadi prema mom tabijatu i kajdu preokreni prema mom uhu. Na prosjaka i psi laju. Ne može prije zore svanuti. Ne može se glavom kroz zid. Ne može šukat s rogatim. Ne pravi pitu ko ima nego ko je naučio. Neko zna neko zja. Nema dlake na jeziku. Nema zbora gdje se uvjeta riječi siju. Ni prsti jedne ruke nisu isti. Nikad dosta sevapa. Nikada nećeš imati dvije jake za vratom. Noć nikada nije sama: il’ bez vuka ili bez hajduka. Oči mu veće od stomaka. Od krmka se ne pravi kurban. Ona je glava, čovjek je kapa. Pala muha na međeda. Poklonu se ne gleda u zube. Prazna ne puca. Pred tuđinom ne budi nikada odviše iskren. Prevede nas žedne preko vode. Prodaje muda za bubrege. Pune se puške boji jedan, prazne dvojica. Reci mi koga posjećuješ pa ću ti reći ko si. Saburom je džennet napravljen. Sačuvaj me, Bože, njihove dobrote. Sit gladnom ne vjeruje. Slijep kod očiju. Svako djelo dođe na vidjelo. Svako potegne vjeru kada mu treba tuđa zobnica. Svakog gosta tri dana dosta. Svakom loncu poklopac. Svakom njegova nafaka. Što se uzme silom, silom će se i preoteti. Što trijezan misli, to p’jan govori. Ti meni ja tebi. Tjerajući lisicu istjer’o vuka. Top puče Bajram prođe. Tuđa ruka svrab ne češe. Tvoje riječi zacjeljuju rane lašnje nego mehlem gorski. U jeziku nema kosti. U laži su kratke noge. U strahu su brze noge. U strahu su velike oči. Ukrašće i zjenicu iz oka. Um caruje, snaga klade valja. Upala mu sjekira u med. Veća glava više glavobolje. Žena je sihrat-ćuprija, tanja od dlake, a oštrija od sablje. Od Kulina Bana i dobrijeh dana _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Bosanske izreke 22.12.10 13:51 | |
| “U siromaha malo prijatelja.” bosanska izreka
“Prijetelj se poznaje i u dobru i u zlu.”
“Nit` u tikvi suda, nit` u gejaku druga.”
“Ne posuđuj pare prijatelju: izgubit češ i pare i prijatelja.”
“Majka je jedini prijatelj bez mita.”
“Ko je lud ne budi mu drug.”
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Bosanske izreke 22.12.10 13:52 | |
| “Hiljadu prijatelja je malo – jedan neprijatelj je mnogo.”
“Dok imaš novca, imaš i prijatelja.”
“Bolje je imati pametnoga neprijatelja nego ludoga prijatelja.”
“Bolji je prijatelj u komšiluku nego brat u svijetu.”
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Bobby Totalno relaxiran
Broj postova : 2068 Godine : 68 Datum registracije : 06.11.2010
| Naslov: Re: Bosanske izreke 22.12.10 13:54 | |
| Bosanci! Najbolje izreke imaju. | |
| | | kala Ljubitelj foruma
Broj postova : 6757 Godine : 45 Datum registracije : 18.10.2010
| Naslov: Re: Bosanske izreke 02.01.11 14:09 | |
| "Rakija je najbolja žena, drmam ja nju drma ona mene" | |
| Naslov: Re: Bosanske izreke 02.07.13 14:50 | |
| “Bez djece ne raste kuća.”
“Bolje je gladan ležati nego sit biti dužan.” “Brz mlin brzo se satire.”
“Bujrum, Musa, kupusa! Amidža, mogu ja i mesa!”
“Čak i na istom jastuku muž i žena različito sanjaju.”
| Naslov: Re: Bosanske izreke 02.07.13 14:55 | |
| “Čovjek snuje, Bog određuje.”
“Da je pamet do kadije, k’o od kadije, ne bi kadija ni treb’o.”
“Da mi se soja dograbiti, lahko mi je s njim boraviti.”
| | | diya Totalno relaxiran
Broj postova : 2371 Godine : 45 Datum registracije : 22.11.2011
| Naslov: Re: Bosanske izreke 23.01.14 9:39 | |
| “Iglom se bunar ne kopa.”
“I kad mnogo čuješ, malo vjeruj.”
“Ide ko halva.”
“Ide ni po zemlji ni po oblacima.”
“Ide tabanovića fijakerom.”
“Ide da mu noge puta vide.”
“I car legne da se malo slegne.”
“I baba bi kupila svašta, kad bi imala za šta.”
“Hvali me u Sarajevu, da te hvalim u Travniku.”
“Hrđa jede gvožđe – tuga srce!”
“Hrđavoj kobili samar dojadi.”
“Hrđavom kurcu smeta i dlaka.”
“Hrani sirotu na svoju sramotu.”
“Hrabre (i lude) prati sreća.”
“Hoće se!”
“Hoće žena kravu, hoće krava slamu.”
“Hoće nebo u šaku da skupi.
“Hoda na baglame.”
“Hoda ko muha bez glave.”
“Hoda ko po jajima.”
“Hladno poklepan, nakrivo nasađen.” | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bosanske izreke | |
| |
| | | | Bosanske izreke | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 441 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 441 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|